Zaizolovanie fasády

03.02.2012 15:14

 

Termovízna snímka domu je dôkazom tepelnej straty.
1. Krok

Termovízna snímka je dôkazom toho, že cez stenu tohto domu (z roku 1968) každoročne uniká energia 1000 litrov vykurovacieho oleja. Pri homogénnych stenách je strata tepla zhruba 50%, pri izolovaných stenách však činí iba okolo 10 - 15%. Tento rozdiel názorne ukazuje, prečo je dôležité izolovať vonkajšie steny.

Izolácia na starom murive, starej omietke alebo na stenách novostavby.
2. Krok

Izoláciu fasády pomocou tepelnoizolačného systému možno realizovať nielen na starom murive či starej omietke, ale i na stenách novostavby. Rešpektujte pritom podmienky nutné na upevnenie izolačných dosiek. Základným predpokladom je zaistenie rovného, suchého a nosného podkladu. Odstráňte uvoľnené časti podkladu. Predtým, než začnete s izolačnými prácami, zakryte okenné parapety, zábradlie atď. Nerovnosti do 10 mm zahlaďte lepiacou stierkou. Väčšie nerovnosti vyrovnajte pred lepením izolačných dosiek nanesením omietky. Piesčité podklady upravte pred upevnením izolačných dosiek penetračným náterom. V prípade dodatočného upevnenia dosiek pomocou príchytiek možno prekonať nerovnosti až do 20 mm. Pri starom murive (pozri obrázok) musíte otvorené škáry vyplniť maltou.

Skontrolujte vonkajšiu omietku, či sa v nej nevyskytujú duté miesta.
3. Krok

Dôkladne skontrolujte starú vonkajšiu omietku, či neobsahuje duté miesta. Očistite ju a duté miesta vyplňte omietkou. V prípade natierania na starú omietku plochu zdrsnite!

Izolácia stien novostavieb.
4. Krok

Steny novostavieb sú prevažne zhotovené tak, aby bolo možné izoláciu umiestniť bez rozsiahlejšej prípravy bezprostredne po upevnení soklových profilov.

Umiestnenie soklových profilov.
5. Krok

Umiestnenie soklových profilov: Najprv určte priebeh soklového profilu a preneste ho na stenu. Pri väčšej vzdialenosti použite na označenie priebehu hadicovú vodováhu, prípadne laserový prístroj.

Upevnite soklové profily na stenu.
6. Krok

Príslušné soklové profily upevnite v závislosti od hrúbky izolačných dosiek. Na každý bežný meter použite vždy 3 upevňovacie príchytky.

Namiešajte a naneste lepidlo.
7. Krok

Namiešanie lepidla a jeho nanesenie: V nádobe na maltu namiešajte lepiacu stierku (zmes hotovej malty a vody, cca 5 - 6 kg/m2) v požadovanom množstve. Na premiešanie odporúčame použiť miešadlo.

Lepiacu stierku dôkladne premiešajte.
8. Krok

Lepiacu stierku miešajte tak dlho, kým nevznikne homogénna hmota bez hrudiek.

Naneste lepiacu hmotu na izolačné dosky.
9. Krok

Lepiacu stierku naneste po obvode izolačných dosiek a do niekoľkých bodov uprostred. Aplikujte dostatočné množstvo lepidla, aby po prilepení dosky pokrylo 40 % plochy podkladu.

Lepenie izolačných dosiek na stenu.
10. Krok

Lepenie izolačných dosiek: Po nanesení lepiacej stierky postupujte pri všetkých doskách rovnakým spôsobom. Začnite pri ľubovoľnom rohu domu a nasaďte prvú dosku do soklovej lišty.

Izolačné dosky lepte na stenu vždy s presahom.
11. Krok

Ďalšie izolačné dosky klaďte vždy s presahom, aby vzdialenosť medzi zvislými škárami jednotlivých dosiek bola minimálne 25 cm. V oblasti okien a dverí usporiadajte dosky tak, aby sa v rohoch neobjavovali žiadne škáry. V opačnom prípade hrozí nebezpečenstvo vzniku prasklín.

Na rezanie dosiek použite ručnú pílku.
12. Krok

Na rezanie dosiek je najvhodnejšia ručná pílka.

Izolačné dosky dodatočne zaistite tanierovými príchytkami.
13. Krok

Ak nie je nosnosť steny dostatočne vysoká (napr. v prípade sanácie starej stavby), zabezpečte izolačné dosky 4 - 6 tanierovými príchytkami na m2. Dodatočne upevnite dosky najskôr 3 dni po ich zalepení.

Na izolačnú dosku naneste hrubú vrstvu lepiacej stierky.
14. Krok

Na izolačné dosky naneste vrstvu lepiacej stierky s hrúbkou cca 4 mm a rozotrite ju ozubeným hladidlom so zubami 10x10 mm.

Pomocou hladidla teraz uložte armovaciu tkaninu do čerstvej vrstvy lepidla.
15. Krok

Teraz vtlačte armovaciu tkaninu pomocou hladidla v zvislých pásoch do čerstvej vrstvy lepidla. Jednotlivé pásy tkaniny musia vzájomne presahovať najmenej o 10 cm. Potom hmotu rozotrite fasádnou stierkou. Tkanina musí byť uložená do čerstvej vrstvy lepidla po celej ploche.

Diagonálna výstuha pomocou pásov armovacej tkaniny.
16. Krok

V rohoch okien a dverí uložte diagonálnu výstuhu z armovacej sieťoviny s rozmermi cca 20x30 cm. Dbajte na to, aby jednotlivé pruhy sieťoviny tesne priliehali k rohom otvorov budovy. Kvôli vytvoreniu zvislých a nárazuvzdorných hrán budovy (pozri obr.) po celej ploche zapusťte rohové uholníky alebo rohové lišty do armovacej stierky a vyrovnajte ich. Pri následnom armovaní celej plochy umiestnite sieťovinu tak, aby presahovala o 10 cm tkaninu rohových uholníkov.

Utesnite okenné parapety a spoje dosiek.
17. Krok

Utesnenie okenných parapetov a spojov dosiek: Kvôli zabráneniu vzniku prasklín a následného prenikania vlhkosti musíte pred armovaním utesniť spoje ako napr. pri okenných parapetoch. Škáry zakryte komprimovanou tesniacou páskou. Škáry musíte utesniť i v oblasti spojov dosiek.

Vyplňte škáry.
18. Krok

Aj napriek tomu, že pracujete presne, niekedy sa vzniku škár nevyhnete. Na zakrytie väčších medzier použite zvyšky izolačných dosiek. Úzke škáry vyplňte vhodnou montážnou penou.

Takto vyzerá priečny rez vašou stenou.
19. Krok

Natrenie plochy základnou farbou: Takto teraz vyzerá priečny rez vašou stenou.

Naneste penetračný náter.
20. Krok

Po zaschnutí armovacej vrstvy (min. 3 dni!) naneste penetračný náter. Podľa charakteru podkladu naneste cca 0,2 kg/m2.

Ako vrchná omietka prichádza do úvahy buď minerálna dekoratívna omietka alebo silikátová omietka.
21. Krok

Aký druh omietky mám použiť? Ako vrchná omietka prichádza do úvahy buď minerálna dekoratívna omietka alebo silikátová omietka. Dekoratívna omietka je „klasická“ vrchná omietka. Po zmiešaní s vodou vznikne hmota pripravená na použitie. Ako omietka so zatrenou a ryhovanou štruktúrou je k dispozícii v bielej farbe a v ďalších farebných odtieňoch. Spotrebované množstvo sa pohybuje okolo 3,5 - 4 kg na 1 m2 plochy steny. Upozornenie: Kvôli vytvoreniu jednotného farebného riešenia pri tónovaných minerálnych dekoratívnych omietkach odporúčame použiť náter (egalizačnú farbu) vo farebnom odtieni vrchnej omietky. Silikátová omietka (pozri obr.) je minerálna zmes už hotovej omietky. Jej spracovanie je preto veľmi jednoduché. Ako omietka so zatrenou a ryhovanou štruktúrou je k dispozícii v balení 25 kg. Vyberať môžete zo širokej palety farebných odtieňov. Na 1 m2 plochy steny budete potrebovať zhruba 3,2 - 4 kg hotovej silikátovej omietky.

Soklová omietka pre veľmi namáhané plochy sokla.
22. Krok

Soklová omietka: Pri veľmi namáhaných plochách sokla sa používa špeciálna soklová omietka, tzv. mozaiková omietka, ktorá je k dispozícii v 24 rôznych vyhotoveniach. Minerálne dekoratívne či silikátové omietky nie sú na toto použitie vhodné!

Nanesenie vrchnej omietky.
23. Krok

Nanesenie vrchnej omietky: Namiešajte vrchnú omietku podľa pokynov výrobcu tak, aby bola pripravená na použitie. Pri farebných omietkach dbajte na dôkladné premiešanie. Silikátová omietka je už dopredu spracovaná a po krátkom zamiešaní ju môžete ihneď nanášať.

Naneste omietku!
24. Krok

Pri omietke so zatrenou štruktúrou alebo pri škriabanej omietke naneste vrstvu s hrúbkou zrna a rozotrite ju. Štruktúrnu omietku naneste pomocou antikorového hladidla vo vrstve s hrúbkou zrna a rozotrite ju pomocou plastového hladidla.

Pracujte rýchlo, inak môže dôjsť k vzniku usadenín alebo rozdielov v štruktúre!
25. Krok

Plochy upravujte bez prerušenia a chráňte ich pred rýchlym zaschnutím. V opačnom prípade hrozí riziko vzniku usadenín alebo rozdielov v štruktúre.

Omietku neuhladzujte príliš dlho na jednom mieste!
26. Krok

V závislosti od požadovaného povrchu upravte omietku pomocou hladidla. Dbajte však na to, aby ste omietku neuhladzovali príliš dlho na jednom mieste. Mohlo by dôjsť k poškodeniu jej štruktúry. Preto uhladzujte iba tak dlho, kým nevznikne požadovaná štruktúra.

Štruktúra soklovej omietky.
27. Krok

Nanesenie soklovej omietky. Špeciálny tepelnoizolačný systém pre sokle má nasledujúcu štruktúru (zvnútra von): [1] murivo, [2] lepiaca stierka, [3] soklové a obvodové izolačné dosky, [4] lepiaca stierka, [5] jemná armovacia tkanina, [6] lepiaca stierka, [7] základný náter, [8] mozaiková omietka

Naneste mozaikovú omietku na soklové profily.
28. Krok

Soklové plochy začistite špeciálnou soklovou omietkou, tzv. mozaikovou omietkou, ktorá je už pripravená na použitie a možno ju okamžite naniesť